کود هیومیک اسید چیست؟
اسید هیومیک ها از تجزیه بیولوژیک مواد آلی به وسیله میکروارگانیسم های مخصوصی تولید می شوند. دلیل نام گذاری این مواد به اسید هیومیک نیز این است که یکی از ترکیبات هوموس بوده و pH با حالت ضعیف اسیدی دارند ولی اصولا جزء اسید های معدنی به شمار نمی روند. هیومیک اسید ها در حقیقت ترکیبی بسیار پیچیده از مواد ارگانیک و معدنی نظیر اسیدهای آمینه ، پتیدها ، فنولها ، آلدئیدها و اسیدهای نوکلئیک هستند که پایداری بسیار بالایی داشته و بر خلاف کود های شیمیایی ، هیچگونه تاثیر مخربی بر محیط زیست ندارد. مصرف هیومیک اسید در کشور های پیشرفته صنعتی گسترش چشمگیری یافته است که دلایل آن عبارتند از:
- عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی
- کاهش نیاز گیاهان به مصرف کود های شیمیایی بخصوص کود های ازته و فسفاته
- تاثیر فوق العاده در کشت گلخانه ای (هیدروپونیک)
- تقویت گیاهان در برابر سموم ناشی از کود های شیمیایی
- محصول دهی بیشتر گیاهان و درختان
- بهبود فیزیکی و شیمیایی شرایط خاک زراعی
تاثیر فوق العاده هیومیک اسید به علت افزایش توان جذب ازت در گیاهان به میزان 30 درصد و مقاوم نمودن گیاهان در برابر عوامل زیانبار محیطی است به گونه ای که حاصلخیزی خاک را به میزان 15 تا 70 درصد بهبود بخشیده و نیاز گیاهان را به کود های شیمیایی بسیار کاهش می دهد. اسید هیومیک قادر به افزایش نفوذپذیری غشاء سلولی بوده و تولید پروتئین ها و اسید نوکلئیک را افزایش می دهد. همچنین در افزایش فعالیت های میکروارگانیسم های مفید خاک شراکت دارد.
تاثیر اسید هیومیک در ریشه زایی گیاهان
مهمترین مزیت استفاده از هیومیک اسید در افزایش حجم ریشه می باشد. این ماده با استفاده از چندین مکانیسم ، قادر افزایش ریشه زایی است که عبارتند از:
- اصلاح بافت خاک و شرایط فیزیکی آن
- کلاته سازی مواد مغذی در نزدیکی ریشه
- افزایش نفوذپذیری غشاء سلولی ریشه
- تولید اسیدهای نوکلئیک و اسیدهای آمینه
تاثیر هیومیک اسید در افزایش تبادل کاتیونی
اسید هیومیک با افزایش انحلال و جذب عناصر نامحلول از خاک و همچنین با جذب مواد غذایی و آزاد سازی تدریجی آن سبب افزایش توان گیاهان در جذب مواد مغذی می شود. همچنین هیومیک اسید سبب بهبود توان گیاه در تولید قند ، ویتامین ها و پروتئین شده و آن را در برابر سموم ناشی از فعالیت های قارچی مقاوم می کند. اسید هیومیک در خاک دوام زیادی دارد و مانند کود های شیمیایی به راحتی شسته نمی شود. هیومیک اسید توازن مناسبی در خاک ایجاد نموده با جلوگیری از جذب بیش از حد برخی عناصر ، جذب سایر مواد مغذی مورد نیاز را تسهیل می کند. همچنین هیومیک اسید موجب تثبیت خاک های رسی می گردد.