کربنات کلسیم در کشاورزی
کاربرد اصلی کربنات کلسیم و آهک به منظور تنظیم pH و خنثی نمودن اسیدیته بالا در خاک است. کربنات کلسیم همچنین تامین کننده عنصر کلسیم برای گیاهان می باشد. خاک برخی مناطق به صورت طبیعی دارای خاصیت اسیدی است. اسیدی شدن خاک می تواند به دلیل مصرف زیاد برخی از کود های شیمیایی نظیر کود های ازته باشد. اسیدی شدن خاک سبب جایگزینی هیدروژن به جای عناصر معدنی خاک نظیر کلسیم و پتاسیم می شود. ترکیب کربنات کلسیم و آهک با خاک می تواند سبب بهبود ساختار خاک شده ، ذرات خاک را پایدارتر نموده و تحرک ریشه و آب در خاک را تسهیل نماید.
زمان مصرف کربنات کلسیم در کشاورزی
پس از انجام آزمون خاک و مشخص شدن اسیدی بودن خاک ، کربنات کلسیم و آهک باید پیش از کاشت به خاک اضافه شود. این کار معمولا هر 5 سال یک بار انجام می شود. افزودن کربنات کلسیم و آهک به خاک تنها زمانی انجام می شود که فقط لایه سطحی خاک به ارتفاع 200 میلی متر اسیدی شده باشد و pH آن کمتر از 5.6 باشد. میزان کربنات کلسیم و آهک مورد استفاده در کشاورزی بستگی به میزان اسیدی بودن ، ساختار خاک و سنگینی یا سبکی خاک دارد.
نوع کربنات کلسیم و آهک مورد استفاده در کشاورزی
سه نوع کربنات کلسیم و آهک در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد:
کربنات کلسیم
به صورت سنگ آهک یافت می شود. کربنات کلسیم یا سنگ آهک ارزان ترین نوع آهک می باشد. به صورت پودر و سنگ به زمین افزوده می شود.
آهک هیدراته
نوع واکنش دهنده آهک بوده و از فراوری کربنات کلسیم به دست می آید. آهک هیدراته از کربنات کلسیم و سنگ آهک گران تر بوده ولی ماثر تر می باشد. آهک هیدراته پس از مدتی با جذب گاز دی اکسید کربن ، به کربنات کلسیم تبدیل می شود.
آهک زنده
آهک زنده یا اکسید کلسیم از پخت سنگ آهک یا کربنات کلسیم به دست می آید.