مواد معدنی
مواد معدنی Minerals در حالت کلی ترکیبات شیمیایی هستند که فاقد هر گونه مواد آلی یعنی ترکیبات هیدروکربن دار می باشند. علم شناخت این فراورده را "معدن شناسی" می نامند. امروزه در حدود 5300 گونه انواع مواد مینرال شناخته شده و مهم ترین انواع آن سیلیکات ها می باشد که در حدود 90% پوسته کره زمین را تشکیل داده است. ساختار های معدنی علاوه بر اینکه تمام کره زمین ما تشکیل داده اند همچنین در ساختار بدن موجودات زنده نیز یافت می شوند.
هر یک از ماده های معدنی دارای مشخصات فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی است. تفاوت عمده این مواد در ترکیبات شیمیایی و ساختار کریستالی هر گونه می باشد که در اثر شرایط ژئولوژیکی هر منطقه ای شکل می گیرد. تغییرات در دما, فشار و ترکیبات کلی صخره ها باعث تفاوت در فراورده های معدنی می گردد. همچنین کانی های معدنی را می توان بر اساس ویژگی های فیزیکی آن ها که مربوط به ساختار و ترکیبات شیمیایی آن ها می شود تعریف نمود. ویژگی های برجسته این مواد بر اساس سختی, درخشش, چگالی, رنگ, وزن مخصوص و ... تعیین می گردد.
تعریف کلی مواد معدنی عبارت است از:
- پیدایش طبیعی
- ساختار اتمی مرتب
- پایداری در دمای محیط
- دارا بودن یک فرمول کلی شیمیایی
- عدم ایجاد شدن در اثر فعالیت ارگانیسم های زنده
تعدادی از مهم ترین مواد معدنی که در زندگی بشر دارای بیشترین تاثیرگذاری بوده و هستند عبارتند از: کربنات کلسیم Calcium Carbonate | آهک Lime | سنگ آهن مگنتیت و هماتیت Iron Ore | شن و ماسه Sand | نمک صنعتی معدنی Salt